Driftsudgifter til print

Lidt om driftsudgifter på printere (Hardcore)

Laser, inkjet og serviceklik på kopimaskiner
Du er sikkert bevidst om at forbrugsmaterialerne til farveprintere er dyre, og ofte dyrer end du normalt vil forvente. Derudover er det vigtigt at fortælle hvordan og hvornår din printer registrer dit print som farve eller sort/hvid.

Driftspriser
Når man taler om driftspriser på printere, så er der altid 2 forskellig priser – Farve og S/H tryk.

CMYK farver
CMYK farverne er en 4 farvet farvemodel (C=cyan(blå)), (M=magenta(rød)), (Y=Gul) og (K=sort), det er disse 4 farver som i offsettryk og på mange printere bliver brugt til at danne f.eks. et farve billede.

Hvis du udskriver en tekstside uden farver (S/H), vil din printer KUN forbruge farvestoffer fra den sorte farve, sådan er det i teorien.

RGB farver
RGB farver er en 3 farvet farvemodel. (R=rød), (G=grøn) og (B=blå). RGB og CMYK har hver deres fordele, alt efter hvilket formål de skal bruges til.

Og hvad sker der hvis!!!
Hvis du har en SORT tekst som er defineret som en RGB farve, betyder det at den sorte tekst er dannet af farven RØD, GRØN, BLÅ. Og når du sender den side afsted til din printer, så giver/får printeren besked på at her kommer en 4 farvet side.

Så der hvor du tror at det er en S/H side (billig), bliver pludselig forvandlet til en 4 farvet side (dyr) – og dette sker helt uden at du bliver spurgt.

Det rigtige farlige kommer her
Utroligt mange programmer har deres sorte tekst defineret som RGB. Jeg har lige testet mit eget bogføringsprogram (Concord C5), og fik udskrevet 3 balance sider med sort tekst. Disse 3 sider blev registreret som farve af min grafiske farveprinter.

Det betyder, at du meget hurtigt kan blive meget overrasket over de omkostninger som du har påført dig selv, hvor det jo oprindeligt var meningen at du skulle spare.

– Og det var så kun de rene driftspriser til toner, men der er jo også noget som hedder anskaffelses omkostninger, service (vedligeholdelse) og dit tidsforbrug.

Har du et stort print forbrug, og betyder økonomi også noget i din verden – så se på de efterfølgende udregninger.

Håber at det har givet tanker til eftertanke.